Ključ do prave kombinacije načina vgradnje in vrste senčil

Jesen je za številne graditelje čas, ko se odločijo zapreti novogradnjo z okni in senčili. Pa veste na kaj morate biti pri tem pozorni? Kakšne so lastnosti senčila, ki ustreza aktualnim zahtevam s področja izolativnosti? Izbira ustrezno izolativnega produkta vpliva na energetske potrebe objekta naslednjih nekaj desetletij, zato je ključnega pomena.

Vgradnja senčil skupaj z oknom

Pri odločitvi za tip senčil, ki se vgradijo skupaj z oknom v pripravljeno odprtino (nadokenska senčila) priporočamo upoštevanje naslednjih dejstev.

  • Pripraviti je potrebno odprtino, kjer je že predvidena tudi višina omarice za senčilo. V primeru, da odprtina ni bila predvidena, bo posledično okno nižje, kar pomeni manj svetlobe v prostorih.
  • Po vgradnji nadokenski sistem postane del zidu stavbe. Posledično izolativne lastnosti močno vplivajo na izolativnost stene. Sodobni dobro izolativni sistemi imajo temperaturni faktor U največ 0,75 W/m2K. Nižja vrednost pomeni boljšo izolacijo.
  • Vsi nadokenski sistemi ROLTEK spadajo med visoko izolativne sisteme, najbolj izolativen na tržišču pa je sistem PURO, ki omogoča vgradnjo rolet, zunanjih žaluzij ali screen senčil.
  • Nadokenske sisteme vam v večini primerov vgradijo kar oknarji skupaj z oknom. Svetujemo vam, da ste dobro pozorni, kakšna senčila so vam ponudili.

Nadokenski sistemi po vgradnji postanejo del stene, zato je njihova izolativnost izjemnega pomena.

PURO 2 je najbolj izolativna nadokenska omarica na tržišču. Omogoča vgradnjo rolet, zunanjih žaluzij ali screen senčil.

Vgradnja senčil pod omet

Druga možna izbira načina vgradnje senčil je pod omet, a ne skupaj z oknom. V tem primeru se omarico senčila vgradi pred okno, praviloma na predpripravljen zob v prekladi. Omarica je montirana na steno, zato izolativnost ni tako ključnega pomena kot pri nadokenskih sistemih.

  • Pri tovrstni vgradnji je pomembno, da pravilno umestite zob za vgradnjo omarice glede na predvideno izolacijo objekta.
  • Omarica po vgradnji ni vidna, morebitno servisiranje pa se opravlja skozi servisni pokrov oz. servisno odprtino, ki se nahaja na zunanji strani. Pomembno je, da je pokrov, pa tudi sama omarica, izdelana iz močnih materialov, da ne pride do povesa. V podjetju ROLTEK priporočamo, da je servisni pokrov vedno izdelan iz ekstrudiranega aluminija.
  • Pod omet je možno skriti tudi vodila, delno ali v celoti.
  • Vgradnja se lahko izvede sočasno z okni, ali pa kasneje, ko so okna že vgrajena.

Podometni predokenski sistemi se vgradijo na steno pred okno pod omet. Pomembno je, da se upošteva ustrezno debelino izolacije, da se omarica popolnoma skrije pod omet.

Senčila v vidnimi omaricami

Večina ljudi se v fazi gradnje odloči za katero od izvedb, kjer omarice senčil niso vidne. Za vidne se pogosteje odločajo, ko so objekti že zaključeni in druge možnosti za vgradnjo senčil ni.
Nekaterim pa so vidne omarice všeč, saj lahko z njimi ustvarijo barvni in oblikovni poudarek na objektu.

  • Pri senčilih z vidnimi omaricami je pomembno, da za njih predvidite prostor nad svetlobo okna. Ohranili boste brezhiben pogled navzven, iz zunanje strani pa bodo vaša okna na vrhu estetsko zaključena.
  • Omarice, maske, vodila in ostali sestavni elementi naj bodo izdelani iz kakovostnega, trdnega aluminija. Močni materiali, odporni na vremenske vplive, zagotavljajo dolgo življenjsko dobo in prijetno senco več desetletij.

Tudi zunanje žaluzije HERO so lahko vgrajene v vidno omarico, pod omet ali nad okno.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke z namenom, da izboljšamo vašo izkušnjo brskanja. S tem, ko spletno mesto uporabljate, dovoljujete uporabo teh piškotkov. Za več informacij o tem si preberite našo politiko o piškotkih.Glejte izjavo o zasebnosti podatkov.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke z namenom, da izboljšamo vašo izkušnjo brskanja. S tem, ko spletno mesto uporabljate, dovoljujete uporabo teh piškotkov. Za več informacij o tem si preberite našo politiko o piškotkih.Glejte izjavo o zasebnosti podatkov.