O podjetju


Kontaktirajte nas

Da boste svoj dom lahko čim bolj optimalno opremili tudi v skladu z vašimi željami, se obrnite na nas!


01 / 724 00 00 


prodaja@roltek.si

Skrb za okolje


5 načinov kako z roletami pripomoremo k okolju


Adaptacija objektov skoraj da ne pozna letnih časov zato je pomembno, da začnemo že prej razmišljati, kako bi lahko svoj dom še bolje izolirali pred vročino, mrazom in energetskimi izgubami.

Že pri načrtovanju gradnje igra pomembno vlogo misel na varčevanje z energijo. Na podlagi evropske direktive Slovenija počasi uvaja obvezno energetsko certificiranje stavb. V pripravi je tudi pravilnik, po kateremu bo obvezna priprava energetske izkaznice hiše. Pravilna predpriprava in vgradnja zunanjih roletnih omaric lahko še dodatno izboljša izolacijo vašega okna.

V tej kratki predstavitvi vam predstavljamo, kako lahko tudi z roletami pripomoremo k boljši izolaciji vaše hiše. Če vas zanima, kako lahko s pravilno izbiro rolet privarčujete celo 30% energije, berite naprej.

1. Okno + Roleta = več izolacije
2. Pazite! Omarica mora biti dobro izolirana!
3. Ste vedeli, da lahko z motornim pogonom pri roletah dolgoročno privarčujete?
4. Rolete na sončno energijo
5. Material, ki gre z roko v roki z naravo!


1. Okno + Roleta = več izolacije
Pomembno je imeti dobro izolativno okno, s čim manj toplotnih mostov. Vendar pozabljamo, da je vsaka steklena površina, ne glede na to, kako kvalitetno je okno, že sama po sebi toplotni most. Stroške ogrevanja lahko z izbiro rolet pozimi zmanjšamo za 25-35 %, poleti pa se izognemo vročini, ki nastane zaradi segrevanja steklenih površin (efekt tople grede). Poleg dodatne izolacije,nudi roleta tudi dodatno zaščito samega okna. Varuje ga pred poškodbami, umazanijo in ostalimi zunanjimi vplivi. Raziskave so dokazale,da se U vrednost toplotne energije lahko s predokenskimi roletami ROLTEK zmanjša celo za 0,2 koeficienta.

Vprašanje: Ali je možno s predokenskimi roletnimi omaricami iz aluminija, ki so vgrajene direktno na okenski okvir, preprečiti izgubo toplotne energije preko toplotnega mostu? Kakšno prednost ima spuščeni lamelni plašč v smislu boljše toplotne izolacije okna?

O tem vprašanju je bilo že veliko razprav, dosti povedanega in napisanega - nič pa dejansko preverjenega. Zato smo se odločili, da bomo izolacijo predokenskih rolet preverili pri stokovnjakih. Obrnili smo se na Fraunhoferjev institut v Nemčiji, ki poseduje naprave za preverjanje U-vrednosti in vplivov na prihranek in izgubo toplote pri različnih vgradnih situacijah.
 

 
Izsledki raziskav so se ujemali z našimi pričakovanji. Termografski posnetki so pokazali, da spuščen lamelni plašč poveča toplotno izolacijo okna. Prav tako se je izkazalo, da naša predokenska roletna omarica ne dopušča izgubo energije preko toplotnega mostu. To je bilo zdaj dokazano s strani strokovnjakov.

2. Pazite! Omarica mora biti dobro izolirana!
Temperaturna razlika med mrzlimi zimami in vročimi poletji je tudi v naši zemljepisni širini vedno večja. Dejstvo je, da če želimo v stanovanju doseči prijetno temperaturo, ga moramo poleti hladiti s klimatsko napravo, pozimi pa ogrevati. To se močno pozna pri računu za elektriko ali plin. Zato je smotrno preprečiti vdor hladnega ali vročega zraka v prostor.
Da zvočna in toplotna za­ščita dobro delujeta, mora ob­stajati razmik med lamelnim plaščem in steklom. Pomemb­na je tudi kakovost rolet in trdnost materialov. Dejstvo je, da težki lamelni plašči zadržijo več hrupa kot lahki. Večje lamelne plašče pa lahko vgradite brez problema le v nadokenske sisteme.
Pri PVC notranjih omaricah je izredno pomembno, da so stene omarice iz dvokomornega profila. Še bolje pa je, če je roletna omarica kar v celoti iz oranžne pene poliuretana. Koeficient izgube energije pri dobro izolirani omarici ne sme biti nič več kot 0,5 - 0,7 W/m2K.
 
3. Ste vedeli, da lahko z motornim pogonom pri roletah dolgoročno privarčujete?

Izolacija bo zares popolna, če upravljate rolete z motorjem in stenskim stikalom ali daljincem.
Pri pogonu na trak ali na ročno monokomando pride do nekaj odstotkov izgube energije zaradi odprtine v notranjost objekta. Sama ta odprtina predstavlja toplotni most.

Pri motornem pogonu te odprtine ni. Tako v stanovanje moteči zvoki ali mraz ne mo­rejo prodreti skozi odprtino za trak ali pogonsko ročico. Zara­di motorja se lamelni plašč po­mika tudi mirno in tiho s pritiskom na tipko, kar tudi občutno zvi­ša udobje bivanja in podaljša življenjsko dobo rolet. Pri pogonu na trak pa lahko pogosteje pride do servisiranja zaradi obrabe materiala.
Začetna investicija za motorno upravljanje se tako lahko skozi čas povrne in celo obrestuje.

4. Rolete na sončno energijo
Solar
Tehnologija se razvija in naš vsakdan postaja vse hitrejši. Zato se moramo bolj pogosto ustaviti in pomisliti, kako bi lahko z našimi dejanji še dodatno pomagali k okolja. Iz tega razloga so se na trgu pojavili roletni sistemi na motorni solarni pogon. Preko solarnega kolektorja je možno napajati samo 12V motor v roletni omarici. V primeru daljšega izpada sončne energije, pa lahko rolete tudi ročno odpremo.

5. Material, ki gre z roko v roki z naravo!
Ste vedeli, da se na smetiščih zaradi nepravilno zavrženih naprav, kot so na primer hladilniki, sproščajo CFC plini (Klorofloroogljikovodiki)?
Plini nato v stratosferi zmanjšujejo ozon, povečuje ozonske luknje in s tem veča ultravijolično sevanje. CFC se pa nahaja tudi v topilih, sprejih, pršilih in tudi v nekaterih trdih in prožnih poliuretanskih penah.

Lamelni profil z oznako ALUMINO, je polnjen s poliuretansko peno, ki NE vsebuje CFC, in je zato okolju prijazen.

Ko že kupujemo material, pazimo torej tudi na to, da bomo koristili okolju!